TEZA #014: dr. Niels Vlaanderen

5. aprila 2023

placeholder image

V sredo, 5. 4., je društvo Globallis sprejelo dr. Nielsa Vlaanderena, političnega svetovalca za upravljanje voda na nizozemskem Ministrstvu za infrastrukturo in vodo. Na gostujočem predavanju je v zgodnjih večernih urah predstavil in zagovarjal svojo tezo o pomembnosti vode za doseganje trajnostnih razvojnih ciljev in podnebnih ciljev. Teza je bila organizirana v sodelovanju s SPiS Beneluks.


Po uvodnem nagovoru organizatorjev je gost uokviril svojo tezo s  širokim uvodom o vodi in njeni vlogi v našem ekosistemu. Zagovarjal je trditev, tj. “Tezo”: “Voda je svetovna skupna dobrina, ki je močno povezana z našimi gospodarstvi, družbami in ekosistemi, njeno varstvo pa bo odločilno za uspeh pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja in podnebnih sprememb.


Po uvodnem pregledu se je še osredotočil na svojo rodno državo Nizozemsko in njihovem pristopu upravljanja z vodami. Kar je bilo še posebej zanimivo je bilo nadaljevanje govora o tem kako bi nizozemski sistem sodelovanja z državami v katerih voda izvirajo lahko aplicirali na druge dele sveta.
Študentom je bil posebej všeč pregled mednarodne konference o vodah 2023 Organizacije združenih narodov, s katerim je občinstvu prikazal upanje, saj so se mnoge države tam zavezovale in obljubljale bolje ravnanje z našo neprecenljivo surovino. Med predavanjem je izpostavil, da kljub vse večji potrebi po vodi v vseh sektorjih našega gospodarstva in okolja le ta nima njej namenjenega organa pri Organizaciji združenih narodov.


Na koncu je dr. Vlaanderen še stopil v dialog s študenti, ki so mu postavljali vprašanja, iz katerih se je razvila odlična debata. Dr. Vlaanderen je pri odgovorih na vprašanja do študentov poskušal poudariti pozitivno prihodnost in je študentom narekoval, da prihodnost voda verjetno leži v njihovih rokah. Tako je uspela je debata z mednarodnim gostom, kakršnega do sedaj še nismo imeli.  Po več kot uri in pol se je dogodek zaključil in tako gost kot publika so odšli zadovoljni in v pričakovanju nadaljnjega sodelovanja.

🏷️ , ,

Delovanje

PredstavitevAlumni

Omrežja